I veiledning til byggeforskriften «TEK 17» står det
§13 Inneklima og Helse
«Tilfredsstillende luftkvalitet er en forutsetning for å unngå negative helseeffekter og oppnå trivsel og velvære for de som oppholder seg i bygningen. Forskriften stiller derfor krav om tilstrekkelig ventilasjon for å sikre tilfredsstillende luftkvalitet.»
Hesikten med balansert ventilasjon er å sikre godt inneklima for folk som oppholder seg der. Når hus varmeisoleres og tettes i den grad de nå gjør, vil ventilasjon også ha en viktig funksjon med å få fuktig luft ut av bygningen.
(foto Enøkplan as)
Ved rehabilitering av eldre hus til energieffektivt nivå oppstår ofte utfordringer med å etablere balansert ventilasjon. Den vanligste løsningen er system med sentralaggregat og kanaler i spiro (glatte flater) og med ventilasjonsanlegget plassert i kott, loft, teknisk rom eller i et skap. Disse bør være lett tilgjengelig for service og ettersyn. Anleggene bør også overleveres ferdig igangkjørt, innregulert, utbalansert og med lettfattelig driftsinstruksjon. Dette skjer dessverre ikke alltid. Desentralisert ventilasjon, elegant, men løsning kan også bli kostbar.Enøkplan as blir ofte involvert i sluttfasen i byggeprosjekter. Av og til må vi konstatere at «toget har gått» i forhold til Enovatilskuddet. For en familie vi har bistått i Trondheim nylig, var det aller meste av oppgradering gjort riktig, bortsett fra at ventilasjon var utelatt. Vi mener at et tett og godt varmeisolert hus krever ventilasjon og at energigjenvinning. I dette tilfellet ble løsningen desentralisert ventilasjon montert i yttervegg. På kjøkken, bad og våtrom hadde de i tillegg behovstyrt avtrekk. Systemet gav familien mulighet til å supplere med flere enheter i takt med ferdigstillelse av huset. Elegant, men i overkant kostbart, når elektriker og snekker hadde gjort sitt med montasjekostnad på snaue kr 15000,- .for to stk enheter i samme rom.
Bilde viser Lunos sitt system med vifte, varmegjenvinner og filter montert i yttervegg. Elegant og støysvak . (Foto Enøkplan as)
|