Vi har gjennom en årrekke gjennomført enøk-befaringer av boliger og entret kjellere hvor fukt og dårlig luft slår imot deg. Beklagligvis har vi ikke mulighet til å bistå huseier med årsak og løsning. I et nylig tilfelle, bestemte vi oss imidlertid til å gjennomføre en tilstandskontroll med påfølgende forbedringstiltak.
Aktuell bolig er oppført på 50-tallet med grunnflate på ca 80 kvm og full kjeller med betongvegger mot terreng. Det er støpt såle på løsmasser i morenesand/grus, kjellervegger i tresonitt, mur og betongbyggestein. Kjellervegger ble for ca 10 år siden utvendig fuktsikret og fornyet drens etablert. Kjelleren har vært reknet som «tørr» og problemfri inntil 2019 da det var lokale tilfeller av "ekstrem" nedbør med omlag 100mm /døgn i tillegg til kraftig snøsmelting. Vann trengte inn i kjelleren, men vannet forsvant raskt. Vi starter derfor i august 2023 en ukes måleprogram med datalogging av relativ luftfukt (%Rh) og tremperatur i kjelleren. Denne viste verdier på 93-95 %Rh ved 14 grC. Altså forhøyede verdier i forhold til det vi ønsker, nemlig 50-70 % Rh
Se kurve fig 1
(Fig.1) Datalogger i kjellern viser høye verdier med 94-95% relativ fukt.
Etter disse resultatene rigger vi opp mekanisk luftavfuter som jobber "på høygir" i 2-3 uker. (Fig.2)
Fig.2 Mekanisk avfukter jobber og resultatene lar ikke vente på seg. Etter snaue 3 uker er luftfuktighet redusert til 57 %Rh. Og dette merkes godt i kjellern.
Fig 3. Bildet viser avfukter og 90 liter vann som må bæres ut av kjellern.
Vi vil nå etablere ventilasjon og luftveksling i kjellern. Dette løser vi ved å montere en regulerbar boksventilator Ø125mm og kapasitet 250 m3/t og 3 stk vegglyrer (KL-ventiler) på kjellervegg. Systemet kan styres ved fuktstyring eller ur slik at den luftveksler et par ganger i døgnet eller ved behov. Poenget med styring av luftveksling er å unngå unødvendig nedkjøling av kjeller med påfølgende frostfare og ikke minst unødvendig varmetap mot oppvarmet BRA over.
Etter dette vil vi følge opp med etterkontroll og håper vi med dette kan "friskmelde" i kjellern.
Skulle det mot formodning oppstå nye situasjoner med 100mm/døgnet regn i tillegg til snøsmelting, må vi vurdere å "sykmelde", ikke kjellern, men uteklima.
|